Asbest kan gi uhelbredelig kreft på bare to uker

Asbest farligere enn tidligere antatt. Håndverkere og "gjør det selv menn" må passe seg. På så lite som 2 til 4 uker eksponering av asbeststøv kan man pådra seg livsfarlig lungehinnekreft viser forskning utført i Danmark og Polen.


I Polen er det vedtatt en handlingsplan som sier at all asbest skal fjernes og være under kontroll innen 2032. I Danmark krever den danske kreftforeningen, i lag med 7 fagforbund at det samme gjøres i Danmark.

Asbest package
Warning. Asbest inside this package.

At asbeststøv er farlig er vel ikke nytt. Men det viser seg å være farligere enn tidligere antatt. Ifølge Rolf Petersen, overlege på Slagelse Sykehus i Danmark, er det overraskende at såpass korte perioder med eksponering er så farlige. Og understreker at lungehinnekreft er en sjelden, men veldig alvorlig sykdom som i de fleste tilfeller resulterer i død i løpet av et år. – Det skal svært lite eksponering til for å øke risikoen for lungehinnekreft, sier han til avisen. (se kilde i bunnen av artikkel)


Eksponeres i flere ledd

Asbeststøv er, ifølge artikkelen, så farlig at også kjærester av de som eksponeres for stoffet kan bli syke av det. Faktisk så farlig at konen til en dansk byggarbeider fikk lungehinnekreft av å vaske mannens klær. Forskning fra Aalborg Universitetshospital i Danmark viser at 11 av 24 kvinner har fått lungehinnekreft fordi de har hatt kjærester eller ektemenn som har jobbet med asbest. Forskerne er ikke hundre prosent sikre på hvordan kvinnene ble utsatt for asbest, men regner med vasking av mennenes arbeidsklær er årsaken.


Så om man skal arbeide i bygg hvor det forekommer asbest, bør man alltid beskytte seg. I det minste bør man ha støvmaske og engangsdress for ikke å transportere fibrene videre. Og da snakker vi ikke om de som arbeider med asbestkilden, men øvrige arbeidere i samme område inntil adekvat kompetanse er på plass.


Spesialister til å håndtere asbest - 24 timers vakttelefon

Vi i Saneringsgruppen AS er spesialister i å håndtere asbest, og har både fagkompetansen og utstyret for å håndtere dette livsfarlige avfallet. Vi vet at det er mange bygningsarbeidere som ikke tar asbest fullt så alvorlig som det faktisk er. Mer enn en gang har vi hørt at "det er jo så lite". "Gjør sikkert ikke noe om jeg bare passer litt på".


Asbestsanering skal kun utføres av sertifiserte personer som har lov til å håndtere materialer med asbest. Arbeid med asbest krever nøye planlegging og riktig kompetanse, våre ansatte blir kurset hvert år, og gjennomgår grundig helsesjekk for å sikre at de ikke pådrar seg helseskader i forbindelse med asbesthåndtering. Ved arbeid med asbestholdige materialer ordner vi i Saneringsgruppen AS med alt nødvendig papirarbeid som kreves i prosessen. Vi sørger også for at alt berørt materiale behandles og rapporteres i henhold til gjeldende forskrifter.

Linker til de opprinnelige artiklene i 2015:

Av Rikke Dyrberg i avisen.dk

Av Mari Gisvold Solberg i Teknisk ukeblad

233 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle